Zaznacz stronę

Jeśli pojawia się u Ciebie któryś z poniższych objawów, może to oznaczać, że Twój organizm nie toleruje glutenu:

1. Dolegliwości związane z trawieniem: gazy, wzdęcia, biegunka, a nawet zaparcia. Zaparcia mogą występować w szczególności u dzieci.

2. Rogowacenie mieszkowe, które występuje z powodu niedoboru kwasów tłuszczowych, a także witaminy A, co z kolei jest spowodowane niewłaściwym wchłanianiem tłuszczy. Tłuszcze nie są prawidłowo wchłaniane, ponieważ gluten uszkadza jelita.

3. Zmęczenie, mroczki przed oczami, senność tuż po zjedzeniu posiłku, który zawiera gluten.

4. Objawy neurologiczne jak zawroty głowy i nagła utrata równowagi.

5. Zdiagnozowane choroby autoimmunologiczne jak np. choroba tarczycy Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie jelita grubego, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, twardzina i stwardnienie rozsiane.

6. Bóle migrenowe.

7. Problemy hormonalne jak PMS, zespół wielotorbielowatych jajników lub niewyjaśniona bezpłodność.

8. Zdiagnozowane chroniczne zmęczenie i fibromialgia.

9. Zapalenie, opuchnięcie lub ból stawów w palcach, kolanach, biodrach.

10. Problemy dotyczące nastroju, jak rozdrażnienie, depresje, huśtawki nastrojów i inne.

Pin It on Pinterest