Zaznacz stronę

Temat zdrowego żywienia, diet, ilości spożywanych kalorii przewija się wszędzie. Wciąż jednak, mimo ogromu informacji na ten temat, większość z nas stosuje model odżywiania zawodowych sportowców, a dokładniej zawodników sumo. Spożywamy o wiele więcej kalorii niż potrzebuje tego nasz organizm, a do tego jemy późno wysokokaloryczne potrawy. Choć nie ćwiczymy jak zawodowcy, dostarczamy sobie czasami tyle kalorii, ile potrzebuje zawodnik sumo.

Zdradzieckie kalorie

Ale nie tylko ilość kalorii jest tu ważna. Nasze posiłki są źle rozkładane – jemy niewielkie śniadania, a najbardziej sycące dania odkładamy na popołudnie i wieczór. Dietetycy zalecają natomiast spożywanie 70% kalorii potrzebnych nam w ciągu dnia do godziny 15.00. Śniadanie powinno być co najmniej dwa razy bardziej kaloryczne niż kolacja – może mieć nawet 700 kcal.

Niski indeks glikemiczny – klucz do zdrowego odżywiania

Bardzo istotnym elementem prawidłowego modelu odżywiania jest również, a właściwie przede wszystkim, rodzaj spożywanych produktów. Należy zwracać szczególną uwagę na to, żeby konsumowane posiłki miały niski indeks glikemiczny, tzn. podnosiły poziom  cukru we krwi nie więcej niż o 50%. Warto tego pilnować, sięgając po przekąski.

Produkty, które w naszej diecie są mile widziane to brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jęczmienna, makarony z mąki durum razowej żytniej, owsianka, chleb z mąki żytniej z pełnego przemiału.

Pszenica. Jeść czy wykluczyć?

Pszenica, tak powszechnie używana i chętnie obcująca na naszych stołach, powinna zostać wykluczona z naszej diety. Zgodnie z najnowszymi badaniami, ziarna pszenicy niewiele mają wspólnego ze zbożem, z którego nasi przodkowie wypiekali kiedyś chleb. Pszenica ma niemal działanie narkotyczne – nie dość, że podnosi poziom cukru we krwi, to jeszcze wzmaga apatyt i powoduje, że chcemy jeść coraz więcej produktów, które ją zawierają.

Owsianka – królowa śniadań

Zdrowe i pożywne danie, polecane szczególnie na śniadanie to owsianka. To nie tylko źródło potrzebnej energii, ale także białka, tłuszczów i niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Owies jest bardzo zdrowym zbożem, ponieważ jego tłuszcz zawiera niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Oprócz tego tłuszcz zawarty w owsie wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe.

Warzywa i owoce to podstawa

W naszej diecie nie może oczywiście zabraknąć warzyw i owoców. Te pierwsze są szczególnie ważne i można je spożywać bez ograniczeń (oczywiście należy tu wykluczyć warzywa bogate w skrobię, które mają wysoki indeks glikemiczny i trzeba spożywać je w umiarkowanych ilościach). Co do owoców, jedzmy te, które są kwaśne (głównie cytrusy, owoce leśne, jabłka, truskawki) i spożywajmy je w pierwszej połowie dnia.

Pin It on Pinterest