Zaznacz stronę

Jedne są do smażenia warzyw, inne do naleśników i placków, a jeszcze inne do przygotowania azjatyckich potraw. Przy wyborze patelni, bo o niej mowa, uwzględnij nie tylko to, do czego ma Ci służyć. Patelnię wybieraj przede wszystkim pod kątem materiału, z jakiego jest wykonana.

Poniżej przegląd trzech rodzajów patelni, ich wady i zalety.

1. Patelnie ceramiczne

Patelnie ceramiczne są z pewnością hitem ostatnich lat. Wytwarza się je z minerałów i glin wypalanych w bardzo wysokich temperaturach. Są niezwykle funkcjonalne, a zawdzięczają to przede wszystkim:

  • odporności na wysokie i niskie temperatury (do 450 stopni C i do -20 stopni C) 
  • odporności na zadrapania i otarcia
  • odporności na chemiczne detergenty
  • niezłuszczającej się powłoce
  • gładkiej i łatwej do czyszczenia powierzchni
  • nieobecności potencjalnie niebezpiecznych związków chemicznych i substancji chemicznych, takich jak PTFE i PFOA

Patelnie ceramiczne nagrzewają się równomiernie w każdym miejscu, więc przygotowanie potraw jest dzięki temu znacznie łatwiejsze. Oprócz tego dość długo utrzymują ciepło potrawy, co oznacza, że nie trzeba trzymać jej na małym ogniu, żeby była ciepła, zanim poda się ją na stół. Patelnie ceramiczne przystosowane są przede wszystkim do kuchenek gazowych, płyt elektrycznych i ceramicznych, ale na rynku można znaleźć i te, przystosowane do płyt indukcyjnych.

2. Patelnie teflonowe

Choć słyszy się czasami, że patelnie teflonowe mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, naukowcy zakładają, że takie niebezpieczeństwo nie istnieje. Teflon jest polimerem, który jest bardzo odporny i nie wchodzi w reakcje z żadnymi substancjami. Zaczyna się rozkładać w temperaturze 400 stopni C. Ale temperatura, którą maksymalnie osiąga się podczas smażenia potraw to ok. 330 stopni C, więc potencjalnie zagrożenia ze strony patelni teflonowych nie ma.

Ich zalety to:

  • śliska powłoka, dzięki której smażone potrawy nie przywierają
  • smażenie potraw bez tłuszczu

Wady:

  • powłoka podatna na zarysowania
  • nawet drobne uszkodzenie może powodować przedostawanie się drobinek teflonu do jedzenia
  • po zarysowaniu traci swoje nieprzywierające właściwości
  • należy uważać, żeby patelnia się nie przegrzewała

Kupując patelnię teflonową, zwróć uwagę na firmę, która ją produkowała. Jedyną firmą, która może posługiwać się nazwą handlową Teflon, jest firma DuPont. Patelnie tej firmy będą droższe niż te znalezione przypadkowo w Internecie (i niekoniecznie odpowiedniej jakości) i na pewno bezpieczniejsze.

3. Patelnie żeliwne

Patelnie żeliwne to solidny i trwały sprzęt w nowoczesnej kuchni. Takie patelnie będą służyły Ci przez lata, a przygotowane w nich potrawy zachwycą swoim smakiem.

Ich zalety to:

  • naturalne materiały, z których są produkowane – bez użycia chemii i sztucznych substancji
  • poprawianie smaku potraw
  • wzbogacanie potraw o niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żelazo
  • równomierne rozprowadzanie ciepła
  • długie utrzymywanie ciepła potrawy
  • łatwe czyszczenie

Wady:

  • wysoka cena
  • wrażliwa na nagłe zmiany temperatur
  • nie można myć jej w zmywarce
  • ciężka

Jeśli dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny, patelnia żeliwna będzie idealnym wyborem. Oprócz tego będzie to zakup na długie lata, jeśli odpowiednio będziesz o nią dbać.

Pin It on Pinterest