Zaznacz stronę

Mąka kokosowa to świetna alternatywa dla każdego, kto nie może lub nie chce korzystać z mąki pszennej. Ma wysoką zawartość białka i błonnika, niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn. Odpowiednie połączenie węglowodanów występujących w tej mące z błonnikiem sprawia, że mąką kokosowa jest również idealna dla osób z cukrzycą. W niewielkim stopniu wpływa na zmianę poziomu cukru we krwi.

 

Mąka kokosowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz używać jej tak jak innych mąk zbożowych (np. tak jak mąkę pszenną czy żytnią) do wypieków. Możesz jeść ją też na surowo (np. dosypać do płatków śniadaniowych albo dodać do koktajlu owocowego). Mąkę kokosową najlepiej dodawać do dedykowanych pod nią przepisów. Gdybyś jednak chciał poeksperymentować, poniżej krótki przelicznik.

 Mąka kokosowa – jakie proporcje i z czym ją łączyć

  • do 1/2 szklanki mąki kokosowej (112g) dodaj 1-3 jajka
  • odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej (125g) jest 1/4 – 1/3 szklanki mąki kokosowej (odpowiednio: ok. 31g – 40g)
  • do mąki kokosowej dodaj podwójną ilości płynu niż do mąki pszennej
  • proporcje odnoszące się do mąki pszennej, nie sprawdzają się przy mące kokosowej
  • odmierzając mąkę kokosową nie ugniataj jej, ale rozbij wszystkie grudki
  • jeśli dodajesz płyn do mąki kokosowej, dodaj najpierw ilość przewidzianą w oryginalnym przepisie (dla mąki pszennej), a później dolewaj płyn do uzyskania pożądanej konsystencji (najczęściej trzeba podwoić ilość płynu)
  • do mąki kokosowej możesz też dolać maślankę lub jogurt
  • proporcje mąki kokosowej (przy przepisach dla mąki pszennej) – 1/4 mąki kokosowej w stosunku do ilości podanej dla mąki pszennej; dodaj odpowiednią ilość płynu i jajek dla odpowiedniej konsystencji
  • ciasto z mąką kokosową można mieszać długo i dokładnie – w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej, nie zrobi się twarde na skutek długiego mieszania
  • oprócz jajek, które połączą ciasto, możesz dodać miód lub syrop klonowy
  • dobrymi „łącznikami”są też: siemię lniane, guma ksantanowa, guma guar, chia (szałwia hiszpańska), które w połączeniu z płynami mają podobne właściwości co jajka
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody to zamiennik 1 jajka
  •  jeśli dodasz odrobinę gumy (ksantanowej lub guar), ciasto będzie bardziej zwarte
  • ciasto z mąką kokosową będzie mniej suche, jeśli dodasz do niego banana lub sok jabłkowy

mąka kokosowa - jak używać jej do gotowania

 Przepis na ciasteczka kokosowe z czekoladą

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej (ok. 40g)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) (ok. 60g)
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (ok. 60g)
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 całe jajka
  • 1/3 szklanki czipsów (drobinek) czekoladowych

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W naczyniu dobrze wymieszaj mąkę kokosową, olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sól i jajka. Na początku ciasto może być trudno mieszać, do czasu aż mąka zacznie wchłaniać płyn. Dodaj czipsy czekoladowe i dobrze wmieszaj w ciasto. Uformuj ciastka. Piecz przez 12-14 min. w 180 stopniach. Studź ciastka na blasze przez 10 min. , a przełóż je na kratkę i wystudź do końca.

 

Pin It on Pinterest