Zaznacz stronę

W gorące dni jest wyśmienitym napojem chłodzącym. Jesienią i zimą pomoże utrzymać organizm w zdrowiu. Maślanka, bo o niej mowa, to produkt wszechstronny; jest nie tylko źródłem niezbędnych minerałów i witamin, ale także może służyć jako środek kosmetyczny. Powstaje na skutek dodania do mleka bakterii kwasu mlekowego. Wypijanie 2-3 szklanek dziennie zapobiega rozwojowi pleśniawek i kandydozy, ponieważ dobre bakterie znajdujące się w maślance powstrzymują nadmierne namnażanie się drożdży.

Napój chłodzący i zdrowa przekąska

Maślanka jest też idealnym napojem chłodzącym dla kobiet w okresie menopauzy, kiedy to temperatura ciała ulega wahaniom (tzw. uderzenia gorąca). Picie jej w gorące dni gasi pragnienie i dobrze nawadnia organizm.
Wysoka zawartość bakterii kwasu mlekowego wspomaga układ odpornościowy organizmu i pomaga zwalczać choroby.
Często stosuje się ją w dietach, ponieważ zawiera niezbędne wartości odżywcze i nie jest jednocześnie kaloryczna ani tłusta. Jest idealną przekąską; oprócz tego, że po jej wypiciu nie odczuwa się głodu, organizm również znacznie łatwiej przyswaja wartości odżywcze z innych produktów. A w przypadku osób na diecie jest to ważne ze względu na ograniczenie spożywania posiłków.

Promienna cera

Regularne picie maślanki ma także zbawienny wpływ na cerę. Maślanka reguluje układ trawienny i dzięki temu skóra staje się gładsza i lepiej nawilżona (osoby z tendencją do wyprysków powinny wprowadzić maślankę do codziennej diety). Dobre rezultaty dają też maseczki z maślanki nakładane na twarz i całe ciało, które wygładzają skórę i wyrównują jej koloryt.

Witaminy i minerały

Witamina B12 zawarta w maślance pomaga w syntezie kwasów tłuszczowych i aminowych, co zapobiega anemii, zwalcza stres, a także wspomaga wzrost komórek nerwowych. Witamina B12 jest również odpowiedzialna za przekształcanie glukozy w energię, stąd jest tak ważna w organizmie. Potas i ryboflawina zawarte w maślance obniżają ciśnienie krwi, a wapń poprawia kondycję kości.

Naturalny probiotyk

Jest naturalnym probiotykiem, czyli produktem zawierającym dobre bakterie, które bytując w jelitach utrzymują w równowadze układ trawienny, a tym samym układ odpornościowy. Ze względu na dużą zawartość bakterii kwasu mlekowego maślanka pomaga również zmniejszać wydzielanie kwasów żołądkowych i łagodzi zgagę. Maślanka jest znana jako dobry pokarm alkalizujący organizm (odkwaszający organizm). Pomaga również w przypadku niestrawności. Jest doskonała przy odwodnieniu i problemach gastrycznych. Podając dziecku maślankę z odrobiną miodu i cukru można powstrzymać u niego wymioty i biegunkę.

Alternatywa dla mleka

Warto też wiedzieć, że maślanka jest zdrowszą alternatywą mleka. Nawet te osoby, które nie tolerują laktozy, mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń, pijąc maślankę. Tym, którzy mają problemy z trawieniem, zaleca się picie maślanki zamiast mleka.
A biorąc pod uwagę fakt, że zawiera mniej tłuszczu niż mleko, jest też doskonałym produktem dla wszystkich odchudzających się.

Pin It on Pinterest